Καλοκαιρινό Κρυολόγημα? Δεν το αφήνουμε να μας χαλάσει τη διάθεση – Πως το Προλαβαίνουμε

Καλοκαιρινό Κρυολόγημα? Δεν το αφήνουμε να μας χαλάσει τη διάθεση – Πως το Προλαβαίνουμε

Το «κρύωμα κατά το καλοκαίρι» εκδηλώνεται συνήθως με πονόλαιμο, πόνους στα κόκκαλα και στο μυϊκό ιστό, βήχα, δεκατική πυρετική κίνηση. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται από κοινού ή μεμονωμένα.

Υψηλός πυρετός ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ή την κοιλιά (πχ. κοιλιακό άλγος) διάρροια μπορεί να συνυπάρχουν. Τα λοιμώδη αίτια και οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην εμφάνιση του κρυώματος κατά το καλοκαίρι διαφέρουν συγκριτικά με τα αίτια και τους μηχανισμούς εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος του Χειμώνα.

       

 

Η παραμονή σε ανοικτούς χώρους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μειώνει την επίπτωση των αερογενώς μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων.

Ορισμένα σύνδρομα προκαλούνται από κακώς συντηρημένα κλιματιστικά, από το κολύμπι σε ακάθαρτα ύδατα, από κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (π.χ. υδραυλικά συστήματα).

Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τοξικών λοιμογόνων παραγόντων στο νερό και τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα την τροφογενή μετάδοση λοιμωδών παραγόντων που σπανίως παρουσιάζουν γενικευμένα συμπτώματα και από το αναπνευστικό σύστημα.

Τα έντομα που είναι άφθονα κατά τους θερινούς μήνες ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένα νοσήματα που μπορεί να μιμούνται το κοινό κρυολόγημα (π.χ. κρύωμα από ιό του Δυτικού Νείλου).

Κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει η επίπτωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η συμπτωματολογία των οποίων ενίοτε ομοιάζει με κοινό κρυολόγημα.

Τα κρύα ποτά και παγωτά μπορεί να οδηγήσουν σε υποτροπές αμυγδαλίτιδας στα ευαίσθητα άτομα.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το κρύωμα του καλοκαιριού:

• Όσον αφορά την πρόληψη δεν πρέπει να αμελείτε το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών , την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, αμφιβόλου προέλευσης ποτών ή πάγου.

Να προτιμάτε ανοιχτούς χώρους για την διασκέδασή σας και να χρησιμοποιείτε καλά συντηρημένα κλιματιστικά στους κλειστούς χώρους.

Να επιλέγετε καθαρές παραλίες και να πλένεστε μετά την κολύμβηση.

Να αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στα τρόφιμα (π.χ. παγωμένα ροφήματα) εάν έχετε ευαισθησία στις αμυγδαλές.

Να χρησιμοποιείτε ανελλιπώς προφυλακτικό στις σεξουαλικές επαφές.

Τα «κρυώματα» από κουνούπια μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά: Στο σπίτι, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιήστε σήτες και κουνουπιέρες. Να έχετε μακριά ρούχα, που σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι.

Να χρησιμοποιείτε ειδικά αντικουνουπικά σκευάσματα.

• Η έκθεση σε ρεύματα ενώ είστε ιδρωμένοι ή βρεγμένοι μπορεί να προκαλέσει ψύξεις μυών.

leave a Comment

Your email address will not be published.*