Blog

Η διαμάχη μεταξύ αυτών που έχουν γάτα και αυτών που έχουν σκύλο συνεχίζεται και είναι έντονη για το ποιο τετράποδο είναι «καλύτερο», αλλά τελικά όλοι αισθανόμαστε όμορφα που αγαπάμε και φροντίζουμε ένα κατοικίδιο. Ωστόσο, να ξέρετε ότι υπάρχουν ορισμένοι επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι που ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Αρρωσταίνετε λιγότερο συχνά

Αν πιστέψουμε τις διαφημίσεις απορρυπαντικών, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πόλεμο κατά των μικροβίων – και δεν πρέπει να σταματήσουμε μέχρι να τα εξοντώσουμε όλα. Στην πραγματικότητα, η εκτεταμένη απολύμανση που κάνουμε μας αρρωσταίνει περισσότερο, αφού το σώμα μας εκτίθεται σε μείγμα μικροβίων μικρότερης ποικιλότητας και έτσι αποδιοργανώνεται όλο το μικροβίωμα μας. Ευτυχώς, τα σκυλιά είναι γεμάτα μικρόβια! Η παρουσία ενός σκύλου έχει ως αποτέλεσμα πολλά διαφορετικά βακτήρια να μπαίνουν στο σπίτι και επομένως στους κατοίκους του. Με τη σειρά τους, τα άτομα με σκύλους φαίνεται να αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά και λιγότερο σοβαρά από ό, τι οι άνθρωποι – ειδικά τα παιδιά – που έχουν γάτες ή δεν έχουν καθόλου κατοικίδια.

Είσαστε πιο ανθεκτικοί στις αλλεργίες

Ενώ το τρίχωμα του σκύλου μπορεί να ενοχλήσει άτομα με προδιάθεση σε αλλεργίες, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι με σκύλο είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα οφέλη μπορούν να ξεκινήσουν κατά την διάρκεια της κύησης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbiomeτο 2017, διαπίστωσε ότι γίνεται ανταλλαγή βακτηρίων μεταξύ των γυναικών που είχαν κατοικίδια (κυρίως σκύλους) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των παιδιών τους, ανεξάρτητα από τον τρόπο γέννας ή αν το παιδί θηλάστηκε και ακόμα αν το ζώο δεν ήταν το σπίτι μετά τη γέννα. Τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν δύο βακτήρια, τα Ruminococcus και Oscillospira, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο κοινών αλλεργιών, άσθματος και παχυσαρκίας, και ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν έκζεμα.

Έχετε πιο γερή καρδιά

Η φροντίδα ενός σκύλου φαίνεται γενικά να σχετίζεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς. Και μόνο το χάιδεμα ενός σκύλου μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη του 2017 στην Κίνα, βρήκε σχέση μεταξύ ιδιοκτησίας σκύλου και μειωμένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι κάτοχοι κατοικίδιων έχουν ελαφρώς χαμηλότερη χοληστερόλη και είναι πιθανότερο να επιβιώσουν μετα από καρδιακή προσβολή.

Θα είστε πιο ευτυχισμένοι

Οι κάτοχοι σκύλων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη από αυτούς που δεν έχουν ένα κατοικίδιο. Ακόμη και για αυτούς που είναι κλινικά καταθλιπτικοί, η φροντίδα κατοικίδιου μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Δεδομένου ότι η φροντίδα ενός σκύλου απαιτεί μια ρουτίνα και σας αναγκάζει να είστε τουλάχιστον λίγο ενεργός, οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο πιθανό να αλληλοεπιδρούν με τους άλλους και να έχουν μια αυξημένη αίσθηση ευεξίας ενώ περιποιούνται το κατοικίδιο τους. Η αλληλεπίδραση με τον σκύλο και η αγάπη που δίνει απλόχερα, μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν θετική διάθεση. Ακόμα και το απλό κοίταγμα στο κατοικίδιο σας, αυξάνει την ποσότητα της οξυτοκίνης, της χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που προκαλεί την ευεξία.

Ο σκύλος σας μπορεί να…ανιχνεύσει τον καρκίνο

Ο σκύλος σας θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας: φαίνεται ότι οι σκύλοι μας έχουν την ικανότητα να μυρίζουν τον καρκίνο στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν πολλές ιστορίες με σκύλους που μύριζαν ή έγλειφαν συνεχώς μια ελιά ή ένα μώλωπα στο σώμα των ιδιοκτητών τους, μέχρι αυτοί να το ελέγξουν και να ανακαλύψουν ότι ήταν καρκίνωμα. Τα ανεπίσημα αυτά στοιχεία έχουν υποστηριχθεί από επιστημονικές μελέτες και ορισμένοι σκύλοι έχουν εκπαιδευτεί για τον εντοπισμό του καρκίνου.

Βρείτε ο,τι χρειάζεστε για την φροντίδα του καλυτερού σας φίλου εδω !!!

Ο Κουρκουμάς γνωστός ως χρυσή σκόνη είναι ένα ψηλό φυτό που συναντάμε στην Ασία και στη κεντρική Αμερική.

Χρησιμοποιείται στη παραδοσιακή Ινδική Ιατρική εδώ και χιλιετίες για να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Περισσότερες από 2.000 επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τη χρησιμότητά του στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας.  Το δραστικό συστατικό του Κουρκουμά είναι η Κουρκουμίνη, η οποία έχει πολύ φτωχή απορρόφηση. Άρα λαμβάνοντας απλά Κουρκουμά δε σημαίνει ότι επωφελούμαστε από τις εξαιρετικές του ιδιότητες!!

Γι’ αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε το συνδυασμό Κουρκουμά με μαύρο πιπέρι. Ο συνδυασμός αυτός έχει βρεθεί ότι αυξάνει την απορρόφηση της Κουρκουμίνης έως και 2000%.
Η Κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη με ισχυρές

 • Αντιφλεγμονώδεις
 • Αντιοξειδωτικές
 • Αντιμικροβιακές και
 • Επουλωτικές ιδιότητες

Το μαύρο πιπέρι, που αυξάνει τη απορρόφηση της Κουρκουμίνης, έχει βρεθεί ότι διαθέτει και αυτό αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθάει στις φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος και της πέψης.
Ο συνδυασμός Κουρκουμά και μαύρου πιπεριού προσφέρει πολλά οφέλη στη υγεία. Με βάση αποτελέσματα κλινικών μελετών ο συνδυασμός Κουρκουμά και μαύρου πιπεριού βοηθάει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και του απλού καθημερινού πόνου.
Συνοψίζοντας πρέπει να θυμόμαστε ότι μόνο ο συνδυασμός Κουρκουμά με μαύρο πιπέρι μπορεί να μας προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στην ανακούφιση από τον απλό καθημερινό πόνο.
Ο παραπάνω συνδυασμός περιέχεται στο OCTONIONPON.
Το OCTONIONPON είναι συμπλήρωμα διατροφής που προσφέρει μια φυσική λύση στην ανακούφιση από απλά καθημερινά προβλήματα που μπορεί να προκαλούν ελαφρύ πόνο.
Το OCTONIONPON περιέχει τα παρακάτω φυσικά:

 1. Σερραπεπτάση 10 mg (2000IU/mg)
 2. Εκχύλισμα Κουρκουμά 300 mg που αποδίδει 90mg κουρκουμίνης
 3. Εκχύλισμα Boswellia serrata 100 mg (65% Boswellic acid)
 4. Εκχύλισμα μαύρου πιπεριού (95% πιπερίνη) που αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης ως 2000%

Αγοράστε τώρα

Προσπαθώντας να χάσουμε τα 1-2 παραπάνω κιλά που βάλαμε το χειμώνα, λίγο παραπάνω σαλάτα με καθαρή πρωτεΐνη για το μεσημέρι και λίγο γιαούρτι το βράδυ σίγουρα μπορούν να κάνουν δουλειά και να μας βοηθήσουν!

Αν όμως είσαι πιο απαιτητική και θέλεις καλύτερο αποτέλεσμα σου έχουμε βρει τα καλύτερα συμπληρώματα που θα ενισχύσουν το αδυνάτισμα σου φέτος.

Πριν από κάθε αλλαγή διατροφής ή δίαιτας, η αποτοξίνωση είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε.

 

1)Naturactive Detox   

Μια ολοκληρωμένη αποτοξινωτική διαδικασία όλου του οργανισμού με το Naturactive Detox με συνδυασμό σημύδας, μίσχων κερασιού & πικραλίδας! Καθαρίζει τα νεφρά, το αίμα & το έντερο, προάγει την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος & απεκκρίνει τις τοξίνες από τον οργανισμό.

 

2)Superfoods Slimdetox 

Θες να αποβάλλεις όλα τα περιττά υγρά του οργανισμού σου σε 6 ημέρες;

Η φόρμουλα αδυνατίσματος Slimdetox με τη μοναδική σύνθεσή του από πικραλίδα, σημύδα, πράσινου τσαγιού και αγκινάρας συμβάλλει στην αποτοξίνωση και την αποβολή των περιττών υγρών του οργανισμού σε 6 ημέρες.

Η αποτελεσματικότητά του Slimdetox βασίζεται στις διουρητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των 4 φυτών, οι οποίες είναι γνωστές και αποδεδειγμένες μέσα από τη μακροχρόνια χρήση τους.

 

3)XLS Detox

To XLS Detox προετοιμάζει τον οργανισμό για αδυνάτισμα μέσω της αποτοξίνωσης σε 8 ημέρες. Βοηθά στον γρήγορο μεταβολισμό του λίπους και ενισχύει τη φυσιολογική πέψη.

Βοηθά τον οργανισμό να καθαρίσει από τις τοξίνες, υποστηρίζοντας το μεταβολισμό και την πέψη και αποκαθιστά την ισορροπία του εντέρου.

4)Solgar Tonalin CLA

To Tonalin CLA της Solgar από φυσικό έλαιο σπόρων καρθαμέλαιου, βοηθάει στη μείωση του αποθηκευμένου υποδόριου λίπους & στη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ενώ δρα θετικά στην διατήρηση του μυϊκού ιστού. Αν γυμνάζεσαι έστω και λίγο, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις γραμμωμένο σώμα πιο εύκολα και να χάσεις τα περιττά κιλά!

5)Xls Medical Max Strength 

Tο XLS Medical Max Strength μειώνει την πρόληψη θερμίδων που προέρχονται από τα κύρια θρεπτικά συστατικά :υδατάνθρακες, σάκχαρα,και λίπος.

Περιεχέι Clavitanol, ένα φυσικό σύμπλεγμα που καλύπτεται  από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο μειώνει τη διάσπαση και απορρόφηση αυτών των θρεπτικών στοιχείων , που μετατρέπονται σε θερμίδες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, γεγονός το οποίο σας βοηθά να χάσετε περισσότερο βάρος απ΄ ότι κάνοντας μόνο δίαιτα και άσκηση. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο.

Μπορεί η σκέψη της παραλίας και των μπάνιων στις καλοκαιρινές διακοπές  να μας χαλαρώνει αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να μήν το πάρουμε αψήφιστα ..

 

 1. Μην πάρεις αυτό το μαγιό μόνο επειδή είναι τάση

Ναι, το ολόσωμο σέξι μαγιό που είδες στη διαφήμιση σου φωνάζει «αγόρασέ με». Αν όμως δεν είναι στο στιλ σου, δεν κολακεύει τον σωματότυπό σου ή θα σε κάνει να νιώσεις άβολα με την αποκαλυπτική γραμμή του, τότε μην υποκύψεις. Διάλεξε το μαγιό που «είναι πραγματικά και διαχρονικά εσύ» και άσε τα κύματα της μόδας να πηγαίνουν και να ’ρχονται.

 

 1. Μη φορέσεις λευκό μαγιό, αν δεν είσαι 100% σίγουρη

Ένα λευκό μαγιό έχει πάντα τον κίνδυνο να γίνει διάφανο όταν βραχεί. Ακόμη κι αν έχει καλή εσωτερική επένδυση όμως, μπορεί να αποκαλύπτει σημεία του σώματός σου που δεν θέλεις να τονίσεις. Γι’ αυτό, αν δεν είσαι απόλυτα βέβαιη, άσε τις «ριψοκίνδυνες επιλογές» για τις τολμηρές.

 

 1. Μην πάρεις πάλι τεράστια τσάντα

Δεν βαρέθηκες ακόμα να κουβαλάς την τσάντα-βαλίτσα στην πλαζ και να σου βγαίνει ο ώμος για να τη μεταφέρεις; Τα πραγματικά απαραίτητα για την παραλία δεν είναι πάνω από 7-8 πράγματα που σίγουρα χωράνε σε μία μικρότερη τσάντα θαλάσσης.

 

 1. Μην υποτιμήσεις την κυτταρίτιδα και τη χαλάρωση

Ακόμα και τώρα, προλαβαίνεις να ξεφορτωθείς την όψη φλοιού πορτοκαλιού απ’ τους μηρούς σου.

Δες έδω   όλα τα προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από την ενοχλητική Κυτταρίτιδα

και τη χαλάρωση!

 

 1. Μην κάνεις αποτρίχωση τη μέρα που θα βγεις στην παραλία

Τις αποτριχωμένες γάμπες πολλοί αγάπησαν, τις κατακόκκινες ουδείς! Εάν ξυρίσεις τα πόδια σου ή κάνεις αποτρίχωση την ίδια μέρα που θα πας στην παραλία, η άμμος, ο ήλιος και το αλάτι της θάλασσας, μπορεί να δημιουργήσουν στην επιδερμίδα σου την ανεπιθύμητη θυλακίτιδα, δηλαδή μικρά κόκκινα σπυράκια στο δέρμα. Γι΄ αυτό, φρόντισε να προετοιμαστείς 24 ώρες πριν ή έστω από το προηγούμενο βράδυ.

 

 1. Μη βάψεις τα μαλλιά σου πριν βγεις στην παραλία

Σίγουρα δεν θες να βγεις στην παραλία με τη ρίζα άβαφη, όμως γιατί να ξοδέψεις χρήματα και κόπο για κάτι που πιθανότατα δεν θα διαρκέσει; Ο ήλιος μπορεί να κάνει το χρώμα των μαλλιών σου να ξεθωριάσει,  γι’ αυτό, οι ειδικοί στις βαφές μαλλιών, συνιστούν να γίνεται η βαφή αφού ολοκληρώσουμε τον κύκλο μας στις παραλίες.  Μπορείς όμως να προχωρήσεις στη λύση «καμουφλάζ», πιάνοντας τα μαλλιά σου με ένα λαστιχάκι. Το σημαντικότερο, είναι να έχει χρώμα η διάθεσή σου

 

 1. Μη χρησιμοποιήσεις το περσινό σου αντηλιακό      

Εάν πήρες το αντηλιακό σου στις περσινές διακοπές και δεν πρόλαβες να το ανοίξεις ακόμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να το χρησιμοποιήσεις και φέτος. Αν όμως το έχεις ανοίξει, ο δείκτης προστασίας του έχει πια μειωθεί και δεν σε καλύπτει το ίδιο αποτελεσματικά με πέρυσι.

 

 1. Μην ξεχάσεις να προπονηθείς στις ρακέτες

Μπορεί να μην ετοιμάζεσαι για τουρνουά «καρφωμάτων» αλλά δύο τρεις επιδέξιες κινήσεις πρέπει να τις ξέρεις όταν πιάσεις τη ρακέτα στην παραλία, για να χαρείς το παιχνίδι περισσότερο.  Ξεκίνα από σήμερα την εξάσκηση στον κήπο με κάποιον δυνατό παίκτη της οικογένειας ή της παρέας. Μόνο… προσοχή στο τσιμέντο ή τα πλακάκια, για να μην καταλήξεις να κάνεις προπόνηση στον γύψο!

 

 

 

Το Διαβητικό Πόδι είναι μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές που απειλούν τα άτομα με Διαβήτη. Το Διαβητικό πόδι είναι το πόδι που έχει βλάβες κάτω από τους αστραγάλους και γρήγορα μπορεί να αποκτήσει ανοιχτές πληγές και μολύνσεις,  να πάθει γάγγραινα και να ακρωτηριαστεί. Κάθε μισό λεπτό κάπου στον κόσμο γίνεται ένας ακρωτηριασμός εξαιτίας αυτής της σοβαρής επιπλοκής.

Η κύρια αιτία για την ανάπτυξη του Διαβητικού ποδιού είναι η Nευροπάθεια που εμφανίζεται στην πορεία του διαβήτη. Νευροπάθεια είναι η καταστροφή των νεύρων και είναι συχνή σε ασθενείς με Διαβήτη (διαβητική νευροπάθεια). Πάνω από 50% των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 και ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών έχουν περιφερική νευροπάθεια, δηλαδή έχουν καταστραφεί τα νεύρα των ποδιών.  Η νευροπάθεια εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα, το πιο συνηθισμένο είναι πόνος στα πόδια. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και με άλλα συμπτώματα, όπως  κράμπες, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, σουβλιές, βελονιές ή φαγούρα στα πόδια.

Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα  πιθανά έχετε διαβητική νευροπάθεια και πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας που θα τη διαγνώσει. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε εάν ο διαβήτης έχει προκαλέσει βλάβες στα νεύρα των ποδιών σας, δηλαδή διαβητική νευροπάθεια, γιατί τότε τα πόδια σας κινδυνεύουν από έλκη και τραυματισμούς με πιθανή συνέπεια έναν ακρωτηριασμό.

Για να μην χειροτερέψει η νευροπάθεια και τα συμπτώματά της θα πρέπει να φροντίσετε τα παρακάτω:

 1. Καλή ρύθμιση του σακχάρου
 2. Καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
 3. Διακοπή του καπνίσματος
 4. Αποφυγή μικροτραυματισμών στα πόδια

Ο πόνος που προκαλεί η νευροπάθεια και τα άλλα συμπτώματα της μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν.

Το συμπλήρωμα διατροφής NEVRALIP 600 retard που περιέχει 9 συστατικά (άλφα λιποϊκό οξύ, σελήνιο, ψευδάργυρο, πικολινικό χρώμιο, βιοτίνη, σύμπλεγμα βιταμινών Β, και βιταμίνη Ε) βοηθάει στην αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της διαβητικής νευροπάθειας, πόνος, κράμπες, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, σουβλιές κ.ά., όπως έχει αποδειχθεί σε μελέτη. Το NEVRALIP 600 retard έχει μελετηθεί στο κέντρο διαβητικού ποδιού του Λαϊκού νοσοκομείου σε ασθενείς με επώδυνη διαβητική νευροπάθεια. Μάθε περισσότερα στο www.diavitiko-podi.gr

Με αισιοδοξία, καινούργια ξεκινήματα αλλά και… κρυολογήματα. Έτσι μπήκε ο πρώτος μήνας του  χρόνου και εσείς θα κάνετε ό,τι μπορείτε , για να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα της καταρροής. Η γρίπη και η ίωση θα κάνουν τον κύκλο τους , όμως με τα σωστά βήματα, θα τις βοηθήσετε να τον ολοκληρώσουν μια ώρα αρχύτερα!

 

1.Ξεκουρασμένοι και γιατρεμένοι

«Να ξεκουράζεσαι». Από τις πρώτες συμβουλές που μας δίνουν οι γιατροί, όταν εμφανίζουμε κρυολόγημα αλλά δυστυχώς δεν τηρούμε, λόγω φορτωμένου προγράμματος. Ξεχνάμε όμως πως οι δουλειές μπορούν πάντα να περιμένουν ενώ η υγεία μας όχι. Ειδικά τις πρώτες μέρες που τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι σε έξαρση, χρειάζεται να κουκουλωθούμε με μια ζεστή κουβέρτα στον καναπέ ή στο κρεβάτι και να μείνουμε γενικά εντός σπιτιού, αποφεύγοντας τις σωματικά κουραστικές δραστηριότητες. Εννοείται πως και ο ύπνος είναι σημαντικός (τουλάχιστον 7 ώρες) γιατί δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, για να θεραπευτεί.

 

2Ούτε υγρασία, ούτε ξηρότητα

Όταν είμαστε κρυωμένοι, ο ξηρός αέρας επιδεινώνει το πρόβλημα της αναπνοής, ειδικά τις ώρες που κοιμόμαστε και ξηραίνει ακόμη περισσότερο τον λαιμό μας.

Τοποθετώντας στο υπνοδωμάτιο έναν υγραντήρα, καταπολεμούμε την ξηρή ατμόσφαιρα και μπορούμε να χαρούμε ένα ποιοτικό, ευεργετικό, θεραπευτικό ύπνο. Από την άλλη, και η υπερβολική υγρασία σε έναν χώρο επιβαρύνει το κρυολόγημα. Αν λοιπόν το υπνοδωμάτιό μας έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας, προτιμάμε τη λύση του αφυγραντήρα, για να δημιουργήσουμε ένα άνετο και υγιεινό περιβάλλον

 

3. Ντουζιέρα, η σωτήρια    

Οι ατμοί που βγαίνουν από το ζεστό ντους ενυδατώνουν τις ρινικές διόδους. Έτσι, τα ιγμόρεια καθαρίζουν από τη βλέννα και η μπουκωμένη μύτη απελευθερώνεται, για να μπορείτε να αναπνεύσετε χωρίς εμπόδια. Πέρα απ’ αυτό βέβαια, το ζεστό ντους χαλαρώνει γενικά το σώμα -ειδικά όταν είναι εξαντλημένο λόγω κρυολογήματος- και σας βοηθά να ανακάμψετε ακόμα πιο εύκολα.

 

4. Κάτι να πιείτε

Νερό, χυμός, τσάι… οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να διατηρηθεί ενυδατωμένος, όταν είστε άρρωστοι. Και όσο πιο ενυδατωμένοι είστε, τόσο πιο πολύ θα αραιώσει η βλέννα μέσα στις ρινικές οδούς, θα μειωθεί η πίεση στα ιγμόρεια και θα μπορεί το συνάχι να βρει εύκολη έξοδο από τη μύτη σας. Όσο για τον πονόλαιμο, η κλασική συνταγή της γιαγιάς με την κοτόσουπα και η σταθερή αξία του ζεστού τσαγιού, θα τον καταπραΰνουν σε μεγάλο βαθμό και θα σας βοηθήσουν αμέσως να νιώσετε καλύτερα.

 

5. Ανοσοποιητικό «απόρθητο κάστρο»

Για να προλάβετε το κρυολόγημα και να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματά του, καλό είναι να προνοήσετε με τα κατάλληλα «αμυντικά όπλα». Τα προβιοτικά  είναι η ασπίδα που χρειάζεται η υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, αφού προστατεύουν από λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού (κοινό κρυολόγημα) και από οξέα περιστατικά (βρογχίτιδας, οξεία ιγμορίτιδας, φαρυγγίτιδας, μέσης ωτίτιδας κ.α.). Ακόμη όμως και αν τα συμπτώματα αυτά εμφανίστηκαν ήδη, τα προβιοτικά θα περιορίσουν τις υποτροπές τους, για να μπορέσετε να ανακουφιστείτε γρηγορότερα.

6.Για κάθε μπουκωμένη μύτη, υπάρχει λύση

Δοκιμάστε κάποιο αποσυμφορητικό μύτης 

Με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε ανακούφιση και ευκολία στην αναπνοή,

κάνοντας σας να αισθανθείτε καλύτερα

 

 

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και την καλή κατάσταση του σώματος.

Οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις συνήθειες και τις δραστηριότητες του ατόμου.

Ο δεσμός ανάμεσα στη διατροφή και την άθληση είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και τα αποτελέσματά τους στη σωματική δραστηριότητα, είτε αυτή αφορά την άσκηση σε επίπεδο διασκέδασης, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το 90% των αθλητών που πήραν μέρος στου Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 χρησιμοποίησαν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής σύμφωνα με την ESSNA (European Specialist Sports Nutrition Alliance).

Σε ερασιτεχνικό επίπεδο και ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη, πολλά άτομα τρέχουν στα γυμναστήρια για να αποκτήσουν ένα καλλίγραμμο σώμα.

Η άσκηση όμως επιφέρει κόπωση που, παράλληλα με τις καθημερινές υποχρεώσεις, καταβάλει το άτομο.

Μια κατάλληλη διατροφή και κάποιο κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής  είναι η συμβουλή μας ! 

Είναι δεδομένο ότι τα άτομα που αθλούνται, αποτελούν μια ομάδα του πληθυσμού με αυξημένες ανάγκες τόσο σε νερό, όσο και σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

► Νερό

Με την εφίδρωση που συνοδεύει την άσκηση χάνεται σημαντική ποσότητα νερού από το σώμα. Η κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας νερού είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που αθλούνται και θα τα βοηθήσει στην καλή λειτουργία ολόκληρου του σώματός τους.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχουμε έντονη εφίδρωση συνιστώνται ορισμένα υδατικά διαλύματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες .

► Βιταμίνες

Οι βιταμίνες δρουν στο ανθρώπινο σώμα ως ρυθμιστές του μεταβολισμού επηρεάζοντας πολλές φυσιολογικές διεργασίες σημαντικές κατά την άσκηση.

Οι βιταμίνες Β εμπλέκονται στη χρησιμοποίηση των υδατανθράκων και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας, ενώ η έλλειψη βιταμινών Β μπορεί να επηρεάσει την απόδοση τόσο στην αεροβική, όσο και στη μη αεροβική άσκηση.

Η βιταμίνη Ε είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη για τα άτομα που αθλούνται αφού συμβάλλει στην καλή κατάσταση των μυών.

Η βιταμίνη C συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου, μια πρωτεΐνη πολύ σημαντική για την καλή κατάσταση των αρθρώσεων. Επιπλέον οι βιταμίνες C και E έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που παράγεται με την άσκηση.

► Μέταλλα

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι δύο μέταλλα απαραίτητα για την καλή κατάσταση των οστών, των μυών και των νεύρων, επομένως είναι πολύ σημαντικά για τα άτομα που αθλούνται συστηματικά.

Επιπλέον το μαγνήσιο εμπλέκεται μαζί με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β στην παραγωγή ενέργειας, καθώς και σε άλλες λειτουργίες του σώματος, όπως στη ρύθμιση των συσπάσεων των μυών και στη σύνθεση των πρωτεϊνών.

Πολύ σημαντικά για τα άτομα που αθλούνται είναι και τα ιχνοστοιχεία.

Ο σίδηρος εμπλέκεται στην απόδοση στην άσκηση και είναι απαραίτητος για τον κατάλληλο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει το οξυγόνο μέσω του αίματος στους δραστήριους μύες.

Ο ψευδάργυρος συμμετέχει σε ένζυμα που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας στους μύες και στη σύνθεση πρωτεϊνών.

Το χρώμιο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.

Ορισμένα ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και το σελήνιο, εμπλέκονται στο σχηματισμό αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού και άρα συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες που παράγεται με την άσκηση.

► Αντιοξειδωτικά

Με τη σωματική άσκηση παράγονται πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα κατά τον μεταβολισμό, οι οποίες επιτίθενται στα μυϊκά κύτταρα με αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου που απαιτείται για την επαναφορά των μυών στην αρχική τους κατάσταση και τη μείωση της αντοχής και της απόδοσης στην άσκηση.

Είναι το λεγόμενο οξειδωτικό στρες. Για το λόγο αυτό, τα άτομα που αθλούνται συστηματικά έχουν αυξημένες ανάγκες σε αντιοξειδωτικά.

Εκτός από τις βιταμίνες C και E και κάποια ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτική δράση έχουν και άλλες ουσίες όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες «εκκαθαρίζουν» την περίσσεια των ελευθέρων ριζών που παράγονται με την άσκηση και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού.

► Αμινοξέα (πρωτεΐνες)

Τα αμινοξέα είναι οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών του σώματός μας. Οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες του μεταβολισμού και είναι πολύ σημαντικές για την καλή κατάσταση των μυών και την επαναφορά των μυών μετά την άσκηση.

► Φυτικές Ίνες, Προβιοτικά & Πρεβιοτικά

Τα άτομα που αθλούνται συστηματικά και οι αθλητές πρέπει να νιώθουν το σώμα τους πάντα ελαφρύ. Αυτό προϋποθέτει την καλή λειτουργία του εντέρου.

Η λήψη φυτικών ινών, προβιοτικών και πρεβιοτικών (π.χ. ινουλίνη), μπορεί να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και του οργανισμού γενικότερα.

Παρόλο που είναι γνωστή η αναγκαιότητα λήψης των παραπάνω συστατικών με τη διατροφή, πολλές φορές οι αυξημένες απαιτήσεις των ατόμων που αθλούνται συστηματικά δεν μπορούν να καλυφθούν από τη διατροφή που ακολουθούν.

Συχνά στα άτομα αυτά προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που θα συμπληρώσουν τη λήψη των συστατικών που λαμβάνονται με τη διατροφή.

Διατροφή και Άσκηση

Ειδικά για Αθλητές και Πρωταθλητές

Οι αθλητές και ακόμα περισσότερο οι πρωταθλητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και νερό.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την επαναφορά των μυών (αποφυγή κόπωσης και φθοράς μυών).

Συχνά οι αθλητές και οι πρωταθλητές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες με τη διατροφή, και τους προτείνεται η λήψη προϊόντων ειδικής διατροφής που περιέχουν κατά βάση υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ή αμινοξέα.

Συμπέρασμα:

Ένα συμπλήρωμα διατροφής για άτομα που αθλούνται, πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Στη σύνθεση του πρέπει να περιέχονται επίσης αντιοξειδωτικά ή ακόμα και αμινοξέα.

Συχνά περιέχονται επιπλέον συστατικά ή εκχυλίσματα για ενέργεια όπως είναι η L-καρνιτίνη, το guarana ή το εκχύλισμα σιβηριανού ginseng.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν γεύματα. Στόχος τους είναι να συμπληρώσουν τη διατροφή και να δώσουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να είναι στη βέλτιστη φυσική κατάσταση.

 

Προσοχή ιδιαίτερη βέβαια θα πρέπει να δώθεί στη σωστή δοσολογία, χωρίς να υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, αλλά και να μην κάνουμε  παρατεταμένη λήψη τους.

Τι είναι η σεροτονίνη

 

Η σεροτονίνη (που ονομάζεται επίσης 5-ΗΤ λόγω της χημικής ονομασίας της, 5-υδροξυτρυπταμίνη) είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα μας. Ως νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη μεταφέρει σήματα κατά μήκος και μεταξύ των νευρικών κυττάρων (νευρώνες). Βρίσκεται κυρίως στα έντερα, αλλά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και στα αιμοπετάλια.

 

Βιοσύνθεση της σεροτονίνης

 

Η σεροτονίνη συντίθεται σε σεροτονινικά τερματικά από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο ανταγωνίζεται με την τυροσίνη και τα διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξέα για μεταφορά μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-HTP) μέσω της διαδικασίας υδροξυλίωσης που διευκολύνεται από το ένζυμο υδροξυλάση τρυπτοφάνης (Tph-1). Ο 5-ΗΤΡ είναι ο ενδιάμεσος μεταβολίτης του βασικού αμινοξέος τρυπτοφάνη στη βιοσύνθεση της σεροτονίνης και με τη βοήθεια του ενζύμου αποκαρβοξυλάση αρωματικού αμινοξέος (ΑΑΑϋ) υφίσταται αποκαρβοξυλίωση στην οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη ή με άλλα λόγια 5-υδροξυτρυπταμίνη (5 -ΗΤΡ).

 

 

Βιοσύνθεση της σεροτονίνης από την τρυπτοφάνη

Σχήμα 1. Βιοσύνθεση της σεροτονίνης από την τρυπτοφάνη 

 

 

Ο ρόλος της σεροτονίνης στο σώμα

 

Η σεροτονίνη έχει σημαντικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες. Είναι ζωτικής σημασίας για τη θετική διάθεση, την καλή όρεξη και τον ύπνο, την πέψη, τη σεξουαλική λειτουργία, την πήξη του αίματος και την πυκνότητα των οστών. Καθώς μεγαλώνουμε τα επίπεδα σεροτονίνης αρχίζουν να μειώνονται. Οι επιθυμίες για φαγητό για απλούς υδατάνθρακες και αλμυρά τρόφιμα συχνά προέρχονται από χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προσφέρουν μια γρήγορη λύση, αλλά είναι μια που δεν διαρκεί. Έτσι, εμφανίζεται ένας φαύλος κύκλος περισσότερων πόθων φαγητού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών ασθενειών.

 

Θετική διάθεση και ξεκούραστο ύπνο

Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι βέλτιστα, βιώνουμε μια μεγάλη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας και έναν ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, έτσι είναι η αυτοπεποίθησή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η σεροτονίνη διατηρεί το δεξί και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου σε ισορροπία. Όταν η ισορροπία αυτή υποβαθμιστεί θα είχε ως αποτέλεσμα την αποσύνδεση μεταξύ της ορθολογισμού της αριστεράς πλευράς του εγκεφάλου και της δημιουργικότητας της δεξιάς πλευράς και ως εκ τούτου θα οδηγούσε σε χαμηλή διάθεση, κατάθλιψη και δυσκολία στον ύπνο. Η σεροτονίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μελατονίνης (της ορμόνης ύπνου). Μέσα στον επιγονικό αδένα, η σεροτονίνη ακετυλιώνεται και στη συνέχεια μεθυλιώνεται για να παραχθεί η μελατονίνη, η οποία είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής για τα κανονικά πρότυπα ύπνου.

 

Σχήμα 2 Βιοσύνθεση μελατονίνης από σεροτονίνη

Σχήμα 2. Βιοσύνθεση μελατονίνης από σεροτονίνη

 

Κατάθλιψη

Στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη δρα ως ένας νευροδιαβιβαστής ή ένα χημικό μήνυμα που στέλνεται στο διάκενο που ονομάζεται σύναψη μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Η κυψέλη που στέλνει το μήνυμα, που ονομάζεται προ-συναπτικό κύτταρο, απελευθερώνει σεροτονίνη στη σύναψη. Η σεροτονίνη λαμβάνεται από το λήπτη, μετασυναπτικό κύτταρο ή μπορεί να επαναληφθεί από το προ-συναπτικό κύτταρο. Στην κατάθλιψη το μετα-συναπτικό κύτταρο δεν λαμβάνει αρκετή σεροτονίνη και το μήνυμα χάνεται. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά της κατάθλιψης είναι αναστολείς εκλεκτικής ανάπαυσης σεροτονίνης (SSRIs) οι οποίοι μειώνουν την ικανότητα του προ-συναπτικού κυττάρου να επαναλάβει την σεροτονίνη, αφήνοντας το μήνυμα στη συνάφεια μεγαλύτερη και δίνοντας στο μετα-συναπτικό κύτταρο μια καλύτερη πιθανότητα λήψη της σεροτονίνης.

 

Πέψη

Η κυρίαρχη θέση σύνθεσης, αποθήκευσης και απελευθέρωσης σεροτονίνης είναι τα κύτταρα της εντεροχρωμαφίνης (EC) του εντερικού βλεννογόνου. Μέσα στον εντερικό βλεννογόνο, η σεροτονίνη που απελευθερώνεται από τα κύτταρα EC ενεργοποιεί νευρικά αντανακλαστικά που σχετίζονται με εντερική έκκριση, κινητικότητα και αίσθηση. Με αυτό τον τρόπο διεγείρει την παραγωγή και απελευθέρωση της γαστρικής και της κόλουνης βλέννας, σημαντική για την κανονική πέψη. Η δυσλειτουργία της σεροτονίνης θα οδηγήσει σε διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, οι συνθήκες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) έχουν συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης (Costedio et al., 2007). Αυτό συμβαίνει επειδή η σεροτονίνη μπορεί να δράσει ως ένα προ-φλεγμονώδες μόριο και μπορεί να ρυθμίσει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων στο έντερο.

 

Όρεξη

Η σεροτονίνη εμπλέκεται επίσης στον έλεγχο πρόσληψης τροφής, με υψηλά επίπεδα σεροτονίνης μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη ενέργειας ή μειώνοντας επιλεκτικά την επιλογή των υδατανθράκων πάνω από τις πρωτεΐνες. Η σεροτονίνη επιδεικνύει έλεγχο της πείνας μέσω διαφόρων υποδοχέων με διαφορετικές λειτουργίες. Υπάρχουν επτά διαφορετικές οικογένειες υποδοχέων 5-ΗΤ και σε μερικές από αυτές τις οικογένειες υπάρχουν πολλοί υποτύποι υποδοχέων, κυρίως υποδοχείς 5-ΗΤ1 και 5-ΗΤ2. Αυτοί οι υποδοχείς είναι υπεύθυνοι για τη μειωμένη πρόσληψη τροφής που σχετίζεται με τη σεροτονίνη. Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης καταδείξει την ικανότητα της σεροτονίνης να ενεργοποιεί νευρώνες και υποδοχείς όπως υποδοχείς μελανοκορτίνης-4 (MC4Rs) οι οποίοι περιορίζουν την όρεξη και ταυτόχρονα εμποδίζουν άλλους νευρώνες που κανονικά δρουν για αύξηση της όρεξης (Sharma & Sharma, 2012).

 

Πήξη του αίματος

Η σεροτονίνη συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων αίματος. Απελευθερώνεται από τα αιμοπετάλια (ερυθρά αιμοσφαίρια σε σχήμα δίσκου) όταν υπάρχει πληγή. Η προκύπτουσα αγγειοσυστολή ή το στένεμα των αιμοφόρων αγγείων μειώνει τη ροή του αίματος και βοηθά στη δημιουργία θρόμβων αίματος. Όταν ενεργοποιούνται, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν τα περιεχόμενα των μικρών συσκευασιών που φέρουν που ονομάζονται κόκκοι δέλτα. Αυτές οι συσκευασίες περιέχουν ασβέστιο, διάφορα μόρια που περιέχουν ενέργεια και σεροτονίνη. Όταν οι κόκκοι δέλτα απελευθερώνονται από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια, η σεροτονίνη και άλλα μόρια λειτουργούν στην τραυματισμένη περιοχή για να ενισχύσουν την απόκριση της πήξης.

 

Οστική πυκνότητα

Η σεροτονίνη που προέρχεται από την GI οδό και μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας είναι η κύρια πηγή σκελετικής σεροτονίνης. Τα κύτταρα των οστών διαθέτουν λειτουργικές οδούς τόσο για την ανταπόκριση όσο και για τη ρύθμιση της πρόσληψης της σεροτονίνης. Οι σεροτονεργικοί υποδοχείς έχουν ταυτοποιηθεί σε όλους τους κύριους τύπους οστικών κυττάρων (οστεοβλάστες, οστεοκύτταρα και οστεοκλάστες) και η διέγερση αυτών των υποδοχέων επηρεάζει τις δραστηριότητες των οστικών κυττάρων (Gustafsson et al., 2006).

 

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης

 • Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο εγκέφαλος παράγει λιγότερη σεροτονίνη ή έχει λιγότερους υποδοχείς γι ‘αυτό ή ότι οι υποδοχείς αυτοί δεν αρπάζουν πολύ καλά τη σεροτονίνη. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η σεροτονίνη που έχει παρασκευαστεί διασπάται πολύ σύντομα ή ότι η σεροτονίνη που απελευθερώνεται στη σύναψη αναρροφάται πολύ γρήγορα πίσω στον προ-συναπτικό νευρώνα. Η αλλαγή οποιουδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης (Birdsall, 1998).

 

 • Ένας τρόπος για την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης είναι η συχνή έκθεση στο ηλιακό φως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο σχετίζεται άμεσα με τη διάρκεια του φωτεινού ηλιακού φωτός. Πρόσφατη έρευνα παρέχει περισσότερες αποδείξεις ότι η έλλειψη ηλιακού φωτός και τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης είναι σημαντικά στην ανάπτυξη της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD). Τα άτομα με ΣΑΑ αναπτύσσουν συμπτώματα κατάθλιψης τους χειμερινούς μήνες όταν το φως της ημέρας είναι μικρότερο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία συγκέντρωσης, χαμηλή ενέργεια ή κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες, νοημοσύνη και υπερβολικό ύπνο.

 

 • Η θετική επίδραση του ηλιακού φωτός στα επίπεδα σεροτονίνης είναι επειδή επιτρέπει τη σύνθεση της βιταμίνης D. Η σύνθεση, η απελευθέρωση και η λειτουργία της σεροτονίνης στον εγκέφαλο διαμορφώνονται από τη βιταμίνη D και τα 2 ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαενοϊκό οξύ DHA). Η σεροτονίνη του εγκεφάλου συντίθεται από τρυπτοφάνη από την υδροξυλάση 2 της τρυπτοφάνης, η οποία ενεργοποιείται μεταγραφικά με ορμόνη βιταμίνης D. Επομένως, ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα οδηγούσαν σε μειωμένη παραγωγή σεροτονίνης (Patrick & Ames, 2015).

 

 • Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική για την ενίσχυση των επιπέδων σεροτονίνης. Ειδικότερα, η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία, είναι πιθανό να ενισχύσουν τη σεροτονίνη. Ωστόσο, η γιόγκα λειτουργεί επίσης. Δύο διαφορετικοί μηχανισμοί μπορεί να εμπλέκονται σε αυτό το αποτέλεσμα. Όπως ανασκοπείται από τον Jacobs & Fornal (1999), η κινητική δραστηριότητα αυξάνει τα ποσοστά πυροδότησης των νευρώνων σεροτονίνης, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη απελευθέρωση σεροτονίνης. Επιπλέον, η άσκηση θα αυξήσει επίσης τα επίπεδα του προδρόμου της σεροτονίνης, της τρυπτοφάνης, που είναι σημαντική για τη σύνθεση της σεροτονίνης.

 

 • Οι πρακτικές διαλογισμού έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η πιθανότητα αύξησης των επιπέδων σεροτονίνης, η διατήρηση της γνώσης και η πρόληψη της άνοιας. Ενώ οι μηχανισμοί παραμένουν πειραματικοί, μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει πολλαπλές οδούς που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη γήρανση του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες όπως η προσοχή έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή του εγκεφάλου σε επίπεδα σεροτονίνης. Θεωρείται ότι ο διαλογισμός “λούζει” τους νευρώνες με μια σειρά από χημικά που αισθάνονται καλά. Ο διαλογισμός μειώνει επίσης την έκκριση κορτιζόλης που προκαλείται από το στρες και αυτό θα μπορούσε να έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα δυνητικά μέσω της ανύψωσης των επιπέδων του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF). Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα προφίλ των λιπιδίων και χαμηλότερο οξειδωτικό στρες, τα οποία και τα δύο θα μπορούσαν με τη σειρά τους να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου και νευροεκφυλισμού που σχετίζεται με τη γήρανση. Επιπλέον, ο διαλογισμός μπορεί δυνητικά να ενισχύσει τα νευρωνικά κυκλώματα και να ενισχύσει τη γνωστική ικανότητα (Xiong & Doraiswamy, 2009).

 

 

Οποιαδήποτε πληροφορία ή προϊόν που προτείνεται σε αυτή την ιστοσελίδα δεν προορίζεται για τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη θεραπεία ή την πρόληψη οποιασδήποτε ιατρικής πάθησης. Ποτέ μην παραβλέπετε τις ιατρικές συμβουλές ή την καθυστέρηση στην επιδίωξή του λόγω κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα. Συμβουλευτείτε τον κύριο γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα ή κάνοντας αλλαγές στο καθεστώς σας.

 

Αναφορά:
Birdsall, TC (1998). 5-υδροξυτρυπτοφάνη: ένας κλινικά αποτελεσματικός πρόδρομος της σεροτονίνης. Ένα περιοδικό της κλινικής θεραπείας. 3 (4), 271-280.
Costedio, ΜΜ, Hyman, Ν., Mawe, GM et αϊ. (2007). Η σεροτονίνη και ο ρόλος της στη λειτουργία του ορθού και στις γαστρεντερικές διαταραχές. Ασθένειες του παχέος εντέρου και του ορθού. 50 (3), 376-388.
Gustafsson, BI, Thommesen, L., Stunes, ΑΚ κ.ά.  (2006). Η σεροτονίνη και η φλουοξετίνη ρυθμίζουν τη λειτουργία των οστικών κυττάρων in vitro. Journal of Cell Biochemistry.   98 (6), 139-151.
Jacobs, ΒΙ, Fornal, CA (1999). Δραστηριότητα των σεροτονεργικών νευρώνων στην συμπεριφορά των ζώων.Νευροψυχοφαρμακολογία . (9) 21, 9-15.
Patrick, ΡΡ, Ames, ΒΝ (2015). Η βιταμίνη D και η ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ελέγχουν τη σύνθεση και τη δράση της σεροτονίνης. Το περιοδικό Faseb. 29 (6), 14-23.
Sharma, S., Sharma, J. et αϊ. (2012). Ρύθμιση της όρεξης: Ρόλος της σεροτονίνης και του υποθάλαμου. Ιρανική εφημερίδα φαρμακολογίας και θεραπευτικής. 12 (2), 73-79.
Xiong, GL, Doraiswamy, ΡΜ (2009). Ο διαλογισμός ενισχύει τη γνώση και την πλαστικότητα του εγκεφάλου; Η Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης. 28 (9), 33-46.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ονομάζονται ‘’καλοί’’μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα. Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, είναι παρόμοια με τα προβιοτικά που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο μας.

Τι κάνουν και που χρησιμεύουν τα προβιοτικά;

Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουν τη δουλειά των «καλών» βακτηρίων που υπάρχουν ήδη στο έντερό μας.

Η ωφέλιμη δράση τους οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι επάγουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων του εντέρου μας. Οποιαδήποτε μείωση στους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερο, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, όπως μπορεί για παράδειγμα να συμβεί μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η λήψη προβιοτικών;

Τα προβιοτικά συμπληρώματα συμβάλλουν στην πρόληψη και την θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου (όπως ελκώδη κολίτιδα και νόσος του Crohn), σε χρόνια φλεγμονή του στομάχου και των ελκών που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Μπορούν επίσης να χορηγηθούν σε άτομα με χρόνια προβλήματα δυσκοιλιότητας, σε άτομα με συνδρόμο ευερέθιστου εντέρου, σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σε άτομα με σπαστική κολίτιδα.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν

 • Στις περιπτώσεις που εκδηλώνεται διάρροια μετά από θεραπεία με ορισμένα αντιβιοτικά, τα προβιοτικά (κυρίως του γένους Lactobacillus, όπως το Lactobacillus bulgaricus) πιθανόν να βοηθούν, ιδίως τα παιδιά. Το ίδιο και έπειτα από μόλυνση με ροταϊό (συχνή αιτία διάρροιας στα μικρά παιδιά).
 • Άμβλυνση συμπτωμάτων συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και έλκους στομάχου.
 • Δυσανεξία στη λακτόζη.
 • Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
 • Θεραπεία νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (πιο συχνή στα νήπια).
 • Νόσος Crohn & ελκώδη κολίτιδα (φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου).
 • Πρόληψη φλεγμονής στο έντερο έπειτα από χειρουργική επέμβαση σε αυτό.
 • Πρόληψη καρκίνου του εντέρου.
 • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Πρόληψη και θεραπεία των μυκητιάσεων του γυναικείου κόλπου, των γυναικολογικών λοιμώξεων (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα) και των ουρολογικών λοιμώξεων (κυστίτιδα).
 • Καταπράυνση των συμπτωμάτων των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
 • Πρόληψη και θεραπεία δερματικού εκζέματος που σχετίζεται με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

 

Πατήστε εδώ γα δείτε όλα τα προβιοτικά!!!

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελληνικό σαφράν εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη σε δύο συστατικά, την πικροκροκίνη και την κροκίνη.

Γνωρίζετε τον κρόκο Κοζάνης; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελληνικό σαφράν εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη σε δύο συστατικά, την πικροκροκίνη και την κροκίνη.

Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που καταδεικνύουν τις αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του δράσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον

πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων.

Τέλος, ο κρόκος έχει διαπιστωθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του

αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.

Αναλυτικά τα οφέλη του κρόκου για τον οργανισμό μας:

– ανακουφίζει από τον στομαχόπονο

– καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών

– διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, ενώ περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκίτη και τους νευρικούς κωλικούς

– βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του

– έχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες

– ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη

– μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση

– μειώνει την αρτηριακή πίεση

– έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ

– βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα

– έχει αφροδισιακές ιδιότητες